fredag 15 juni 2012

Rabarberkaka på kvarg

Idag är det sista dagen på jobbet inför semestern och det firar vi med kollegerna genom att mumsa på en modifierad version av Kvargkakan med blåbär.

Detta behövs till bottnen:
150 g smör
1/2 dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl

Detta behövs till fyllningen:
500 g kvarg
200 g creme fraiche
3 ägg
1 1/2 dl socker
3 msk vaniljsocker
2 msk potatismjöl
rabarber (enligt eget tycke)

Gör sen så här:
  1. Rör ihop det mjuka smöret med sockret.
  2. Tillägg ägget och mjölet. Blanda snabbt ihop.
  3. Smörj en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter). Tryck ut smeten på botten och kanter.
  4. Börja med att blanda ihop kvargen och creme fraichen till fyllningen. Tillsätt äggen, socker och vaniljsocker och potatismjöl. Rör till slut ner rabarbern. Häll fyllningen i formen.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 1 timme.
Tips 1: Enligt grundreceptet skall det vara 250 g bär, men som vanligt lägger jag enligt eget tycke och uppskattningsvis lade jag idag 500 g rabarber.
Tips 2: Håll koll på ugnen. Det varierar hur länge kakan behöver vara i ugnen. När jag gjorde kvargkakan på blåbär behövdes 1 timme och 10 minuter att den skulle bli klar. När jag gjorde kvargkakan med rabarber behövdes endast 55 minuter.
Tips 3: Det är en god idé att göra denna kaka en par timmar före bjudningen. När kakan kallnar "stannar" fyllningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar