onsdag 15 augusti 2012

Choklad- och hallonpannacotta

Under helgens lopp och på den riktiga dagen har jag ätit mycket gott, men det som överlägset tog vinsten var ett recept på Choklad- och hallonpannacotta som jag hittade hos Clina Svenskon. Detta recept ändrade jag en aning och bjöd mina kolleger på på den riktiga dagen, dvs i måndags. Så här blev receptet efter att jag gjort en del ändringar (läs: tagit bort den farliga chokladen):

Chokladbotten
75 g smör
1,85 dl kakao
1,2 dl socker
2 ägg
1,25 dl vetemjöl
75 g hallon

Smält smöret. Rör ner kakaon i det smälta smöret och rör om tills allt blandats. Rör i socker, sedan ägg och till sist mjöl. Fyll en springform med smeten. Krossa de frysta hallonen och strö ovanpå smeten. Grädda i 200 grader varm ugn i ca 10 minuter. Låt svalna!

Pannacotta med hallon
2,25 dl grädde
225 g hallon
saft från 1/2 citron
0,9 dl socker
3 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen. Koka upp grädde, hallon, citron och socker. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem. Låt massan svalna till 30-35 grader. Häll den över chokladbottnen och ställ den i frysen.

Vaniljbavaroise
1,9 dl grädde
1.9 dl mjölk
1,05 dl socker
1 vaniljstång
2 äggulor
6 gelatinblad
4,5 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinbladen. Koka upp grädde, mjölk, socker och vaniljstång. Låt stå och dra en stund. Häll sedan blandningen över äggulorna under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud till 83 grader under vispning. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem. Rör slätt. Kyl till 25 grader. Vänd ner löst vispad grädde. Häll blandningen choklad-och hallonbotten. Jämna till ytan och frys. Ta ut formen när det stelnat och låt den tina i kylskåp.

2 kommentarer: