onsdag 22 september 2010

Korvsoppa

Har gått och varit snål på korvsoppa i flera dagar nu, men de verkar vara svårt att få hem THE ingrediens från butiken. I måndags va ja i alla fall och pantade flaskorna från lördagen och då slank faktiskt den ända ingrediensen som saknades ner i handelskärran --> korven. Tog bara ett par dar till innan jag fick maten verkställd :p

Ingredienser som behövs till dagens mat:
  • potatis
  • morötter
  • en kringla med länkkorv
  • salt & hela svartpepparkorn

Korvsoppan som just blivit lyft från plattan
 
Gör så här:

  1. Lägg en passlig mängd med vatten (så att det täcker potatisen + lite till) i en kastrull och koka upp vattnet. Medan vattnet kokar upp skalar och tärnar du potatisen.
  2. Släng potatisen i kastrullen & salta. Lägg till pepparkornen. Potatisen bör koka i ca 20 minuter eller tills de känns mjuka.
  3. Lägg till de frusna morötterna (idag använde jag babymorötter) efter att potatisen kokat i 5 minuter
  4. Tärna korven och stek i en stekpanna (annars sväller korven & ser mindre aptitliga ut :)). Lägg till korven när  potatisen nästan kokat färdigt.
  5. Servera med t.ex. en smörgås.

Gör oftast min mat med fingerkänsla och använder alltså inga recept. OM jag använder ett recept så brukar jag oftast göra om dem till mina egna i alla fall :) Ni måste ju hålla med om att korvsoppan & knäckesmörgåsen nedan ser ganska mumsiga ut..

 

måndag 20 september 2010

Pasta & lax a la Sussi

Efter en liten paus med mitt bloggande om mat skall jag nu fresta era smaklökar med en riktig godbit. Orsaken till pausen i bloggandet är helt & hållet att jag egentligen inte lagat någo varm mat som sku ha vari värt att blogga om. Som en del av mitt nya liv så ha ja bestämt att fisk står på menyn 1 gång i veckan. Nu va ja ju och köpte lite för mycket fisk så det lär bli fisk ett par dar till :)



Detta behövdes till dagens middag:
  • kallrökt lax
  • 5 nystan bandpasta
  • 2 dl matlagningsgrädde
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Samtidigt kokar du upp i en annan kastrull ca 1 dl vatten blandat med 1 msk vetemjöl. När vatten- och mjölblandningen kokat upp lägger du till matlagningsgrädden och låter detta puttra på. Smaksätt såsen med de kryddor du själv tycker om (jag använde idag bara salt & peppar). Stek laxen ett par minuter på var sida. När pastan kokat färdigt häller du bort vattnet och blandar i stället ihop pastan med såsen.

tisdag 14 september 2010

Dagens "middag"

Pga en arm som snart håller på och ger upp, så orkar jag inte pina mig me matlagning idag. Dagens middag består alltså av
  • gårdans müslibröd med diverse pålägg
  • en skål med yoghurt & hemgjord müsli
  • ett glas vatten

Detta följs av lite värmebehandling & en tupplur på soffan. Sen skall ett försök göras att fara på en länk i höstkylan.. 

måndag 13 september 2010

Müslibröd

Det finns alla möjliga typer av bröd i butiken, men efter en tid så tröttnar man på att hela tiden köpa samma bröd om och om igen. Därför kom jag på den smarta idén att man kan baka bröd själv, endast för att få lite omväxling. Detta är egentligen en perfekt lösing för mig i och med att jag är otroligt allergisk. Ni som då e insatta så kanske funderar att müslibröd, hur kan hon äta nåt me müsli i, de kan ju innehålla nötter. Men tjejen e smart, hon gör sin egen müsli. De e busenkelt, sockerfritt och definitivt utan nötter! Har annars alltid levt i den uppfattningen att det skulle vara svårt att baka bröd, men det är faktiskt busenkelt. Ännu har iaf inte jag misslyckats med något av de bröd som jag prövat mig på att baka.

På en annars så tråkig måndag bestämde jag mig för att baka ett müslibröd som jag hittade på nätet.

Ingredienser:
2 1/2 dl mjölk
2 dl valfri müsli / havregryn
50 g margarin
50 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 msk honung
10 - 11 dl vetemjöl

Gör så här:
Koka ihop mjölk, müsli och margarin till en gröt i några minuter. Låt svalna till 37 grader (fingervarmt).
Rör ut jästen med vatten i en bunke. Blanda i müsliblandningen, salt, honung och största delen av vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt jäsa med en bakhanduk i ca 30 minuter.

Så här såg degen ut efter ca 30 minuters jäsning
Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen lätt.
Dela degen i 18 delar och rulla dem till bollar. Lägg bullarna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Nagga bullarna med gaffel och jäs dem övertäckt i ca 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 12 - 15 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.

Så här mumsiga såg dom då ut efter att de kom ur ugnen! Kanske lite olika storlek, men då syns de ju iaf att dom e hemgjorda :)

Sitter nu och väntar på att plåt nummer 2 skall hoppa ur ugnen och att plåt nummer 1 skall kallna så att jag kan äta kvällsmål :) Bon appetit!