fredag 21 januari 2011

Fredagen till ära!

Kan nog ärligt sagt säga att detta varit den värsta veckan på länge, så det kändes som att här behövs något gott att äta. Grävde fram lite inspiration och kavlade upp ärmarna.

Dagens meny består av
  • hemlagade klyftpotatisar
  • fetaostfyllda köttbullar och
  • vitlöksaioli

Detta behöver du..

..till klyftpotatisen:
4 stora potatisar
olja
salt
garlic & pepper kryddmix

..till köttbullarna:
400 g stekmaletkött
2 ägg
1 msk mjöl
1/4 dl mjölk
salt
kryddpeppar
svartpeppar
lökpulver
fetaost

..till vitlöksaiolin:
2 äggulor
1 dl olja
2 vitlöksklyftor
½ tsk salt
1 ½ krm svartpeppar
1 dl crème fraiche

Gör så här:
  1. Börja med att lägg på ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skär i klyftor. Ringla över lite olja, salta och peppra. Lägg in i ugnen på en bakplåtspapperklädd plåt i ca 50 minuter (beroende på storleken på potatisen).
  2. Nästa i tur är köttbullarna. Hacka sönder maletköttet och blanda ihop med äggen. Salta och peppra. Blanda ner mjöl och mjölk. Rulla köttbullarna i passlig storlek och lägg in en tärning fetaost i varje köttbulle. Stek i stekpanna tills de fått passlig färg. När du stekt alla köttbullarna klart kan du lägga in dem i en form i ugnen medan du väntar att klyftpotatisen skall bli klara.
  3. När du är klar med köttbullarna kan du påbörja lagningen av aiolin. Rör gulorna och tillsätt oljan i en fin stråle under kraftig omrörning. Använd gärna elvisp. Pressa vitlöksklyftorna ner i såsen och tillsätt kryddorna. Tillsätt crème fraichen. Förvara i kyl fram till serveringen.
Så här i efterhand så skulle jag ha önskat att jag skulle gjort vitlöksaiolin förrän jag började med resten av maten, så att den skulle hunnit dra i sig. Men så går det när man improviserar och hamnar att springa ner till butiken efter såväl vitlök som creme fraiche :) Gott blev det i alla fall och inte heller så tidskrävande! Nästa gång skall samma recept testas med getost i stället. Stay tuned! :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar