tisdag 28 juni 2011

Frasig rabarberpaj

Hörni gott folk, nu ska de läggas lite fart på denna "matblogg".  Fick en hel hög med rabarber med mig från Sagas mamma i Korpo. Det ryktas tydligen ända ner till södern om att jag är en duktig bagare :) Och vem kan nu motstå ett recept som har fått följande beskrivning:

"Glutenfri rabarberpaj som smälter i munnen. Mycket god "marängaktig" rabarberpaj som verkligen rekommenderas även för icke-glutenallergiker. En favorit!"



För att göra pajen behöver du ha följande ingredienser hemma:

2 st ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl potatismjöl (eller vetemjöl)
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
100 g smält smör eller flytande margarin/smör
2-3 stjälkar (ca 300g) rabarber

Enligt eget tycke kan du strö över följande:

1-2 msk strösocker
2-3 msk potatismjöl

Gör sen så här:

Dela äggen. Häll äggvitorna i en bunke och äggulorna i en annan bunke. Tillsätt sockret till äggvitorna. Tillsätt potatismjöl, bakpulver, vaniljsocker och matfett till äggulorna.

Vispa äggvitorna och sockret med elvisp ett par minuter till en tjock smet. Den ska inte vara så hård att man kan vända upp och ner på bunken. Vispa därefter innehållet i den andra bunken.

Rör sedan samman alltihop med en sked.

Häll smeten i en smord ugnsform, t.ex en rund form ca 26 cm i diameter. Skala rabarbern och skär i bitar, ca 1 cm breda. Strö över och tryck ner rabarberbitarna i smeten. Strö över socker och sikta över potatismjöl. (Ju tidigare på sommaren desto mer potatismjöl för då "vattnar" sig rabarbern mer och potatismjölet binder vätskan.)

Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter.

Min vana trogen så kommer ju inte största delen att sjunka ner i egen mage, utan pajen kommer med till jobbet imorn. Återkommer med åsikterna om pajen :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar