måndag 25 april 2011

Köttpiroger

Någonting som jag länge funderat på att pröva laga är köttpiroger. Efter många om och men, samt genomgång av olika recept på nätet så valde jag följande.

Till pirogdegen behövs:
2,5 dl mjölk
25 g jäst 
1 tsk salt
1 ägg
50 g smör eller margarin

ca 3 dl vetemjöl
ca 3 dl grahammjöl

Till fyllningen behövs:
200 g maletkött
svartpeppar

kryddpeppar
salt
1 dl ris
1 ägg
 riven ost


Gör sen enligt följande:

Lös upp jästen i den fingervarma mjölken. Tillägg salt och ägg. Lägg stegvis till mjölet. Till sist tillsätter du det smälta smöret. Låt jäsa i ca 30 minuter.
Koka riset och stek maletköttet, smaksätt. Lägg ihop ris och maletkött och kontrollera kryddningen. Lägg ännu till den rivna osten och ägget.
Skär degen i passliga bitar och kavla ut till cirkelformade figurer. Lägg ut fyllningen (ca 2 msk/pirog) på den ena hälften och vik över den andra hälften. Om du vill kan du smörja pirogerna med ägg eller smält smör.
Grädda i 200-gradig ugn i ca 20 min eller tills pirogerna är gyllenbruna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar