måndag 27 oktober 2014

Grytbröd

Ett recept som länge figurerat i såväl bloggar som i många tidningar är grytbröd. Jag har länge varit frestad att testa på att baka det mycket omtalade grytbrödet, så för ett tag sen slog jag till och bakade det. Det blev så gott så efter det har jag hunnit baka det igen med mannens hjälp. Det är ett väldigt lättbakat bröd, men kräver att man har lite extra tid över.

Om ni vill testa på att baka detta bröd så bör ni ha följande ingredienser hemma:
25 g jäst
3 dl vatten fingervarmt
3 dl mjölk, fingervarmt
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
6 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl 
Gör sen så här:
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och lös upp jästen i det. Tillsätt saltet blandat med grahamsmjöl, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda den något kladdiga degen i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
3. Knåda ihop degen till en boll och rulla den ordentligt i mjöl. Låt degen jäsa inlindad i en mjölad bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt samtidigt in en tom gjutjärnsgryta utan lock, ca 4 liter, i den varma ugnen.
4. Ta ut grytan och strö lite mjöl i bottnen och lägg den mjölade degen i den heta grytan och lägg på locket. Utan mjöl fastnar brödet.
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 20–25 min. Ta därefter av locket och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda brödet i ytterligare 15–20 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar