onsdag 10 april 2013

Långpannebröd

I söndags bakade jag ett enkelt bröd, nämligen långpannebröd .Detta var för mig ett helt nytt recept. Brödet blev riktigt lyckat och kommer säkert att bakas flere gånger.
 
 
 
Detta bör du ha hemma:
 
2 pkt torrjäst
5 dl mjölk
1/2 msk salt
1 msk socker
1 dl havregryn
5 dl rågmjöl
7 dl vetemjöl
 
Gör sen så här:
              
1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt 37°. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, salt, socker,havregryn, rågmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
2. Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm invändigt med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan. Låt jäsa ytterligare ca 30 min.
3. Sätt ugnen på 225°. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar